Ana içeriğe atla

Oksijen Deposu Bir Yer '' KAZDAĞLARI ''


Kaz dağları; Kuzey Ege'de Edremit Körfezi Kuzeyinde Biga Yarımadası'nın içine doğru uzanan, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçük kuyu beldesi ile Balıkesir Edremit ilçesi arasında yer alan geniş bir alanı kaplıyor. Kendine has zengin doğası, kanyonları, şelaleleri, derin vadileri, nehirleri ve kültürel zenginlikleri ile tam bir ekoturizim harikasıdır. Deniz, kum güneş üçlüsünden kaçmak isteyenlerin sığınağı haline gelen alan gidilmek istenilen ilk rota alanlarından biri olmayı halen sürdürmektedir. Mitolojik öykülerin ana yurdu olan Kaz  dağları, sadece ülkemiz için değil, aynı zamanda tüm dünya için oldukça önemli bir biyosfer alanıdır. Alpler' den sonra dünyadaki en önemli ikinci oksijen kaynağımız sayılan alan, bilinenin aksine sıra dışı bir özelliğe sahiptir.  Oksijen deposu olmasını sağlayan neden, içerisindeki ormandan değil, oksijen miktarındaki asıl kaynağın denizlerdeki yosunlardan kaynaklandığı ortaya çıkmıştır. 

Deniz üzerinden yukarıya doğru yükselen oksijenle  birlikte ortamdaki diğer oksijen miktarı birleşerek, dağların arasında yer alan kanyonlardan havaya doğru  birikme meydana getirir.  Deniz üzerinden yükselen oksijen, nem ve dağların yüksekliği gibi çeşitli etmenlerin bir araya gelmesinin sonucu, başka bölgelerde ve coğrafyalarda yaşaması mümkün olmayan flora çeşitliliğine sahip olmasını ve kendisine has bir ekosistem alanı oluşturmasına neden olmuştur. Tam 800 adet farklı bitki çeşidine ev sahipliği yapan Kaz dağlarında ister yaz aylarında yapılan bir deniz gezisi, ister bahar aylarında yapılan bir doğa gezisi, ister kış aylarında yapılan termal bir gezi istenirse de her daim yapılan bir kültür gezisi olarak  ziyaret edilebilecek doğal ve ender değerlerimiz içerisinde baş köşelerde yerini almayı başarmıştır.

                                      

Mitolojik öykülerin ana kaynağı olarak görüldüğüne dair birçok söylentinin olduğundan da bahsettiğimiz bu alan Antik çağda Mount İda olarak isimlendiriliyormuş. Bu sebepledir ki alan içerisinde yer alan birçok işletmenin adı da Yunan tanrılardan esinlenerek koyulmuş durumda. Tanrılar kadar bölge üzerinde önemli bir yer edinen bir diğer etmen de hiç kuşkusuz zeytinlerdir. Başınızı çevireceğiniz her yerde kolaylıkla rastlayacağınız zeytin ağaçları, tanrı isimleri gibi birçok işletme ismi olarak seçilmiş ki bunlardan en bilinenleri ve gelen ziyaretçiler tarafından popülerlik kazananları Zeytin Otel ve Zeytin Market'tir.


Kaz dağları Milli Parkı içerisine girdiğiniz anda muhteşem bir su karşılar sizi Hasan Boğuldu... İsmi bu kadar üzücü iken kendisinin nasıl olur da bu denli bir doğa harikası olabilir şaşkınlığını bizlere yaşatmakta âdeta. Bu ismi almasının sebebine baktığımızda, adı gibi efsanesinin de üzücü bir olaydan kaynaklandığını görürüz.


                                   


İsminin Ardında Yatan Hüzün Dolu  Hikaye 

Eskiden Edremit Körfezi'nde Çarşamba günleri kurulan pazarlar gelenek haline gelmişti. Köylüler bu pazarlara gelip el ürünlerini satar, ihtiyacı olan insanlar da bu ürünleri satın alırdı. Hasan Boğuldu hikâyesi de bu Çarşamba Pazarı günlerine uzanmaktadır.

Birbirlerini seven ancak yaşayış tarzları farklı olmasından dolayı kavuşamayan Obalı Emine ile Ovalı Hasan'ın hazin bir aşk hikâyesi. Kaz Dağları'nın zirvelerinde Beyoba Köyüne mensup olan Emine kendi emeği ile yapmış olduğu süt, peynir, tereyağı gibi ürünleri, o günün Çarşamba pazarına getirip satarak ailesine destek olurdu. Ova köyünden olan yakışıklı Hasan da aynı pazara sebze ve meyve satmak için giderdi.  Kurulan Pazar sayesinde birbiriyle tanışıp, aşık olan iki gencin hüzünlü hikayesi böylece başlamış olur. İki genç birbirini sevmesine rağmen Emine'nin ailesi bu birlikteliğe karşı gelir ve Hasan ile evlenmesini istemezler. Çünkü Hasanın bir ovada yetişmiş ve yörük köyünün ağır olan şartlarına ayak uyduramayacağını düşünmüşlerdir. Zaman içinde birbirlerine olan sevgilerinden vazgeçmedikleri için Emine’nin ailesi Hasanı bir sınava tabi tutarlar. Ancak sınavı başarıyla geçmesi sonucu evlenmelerine izin vereceklerini söylemişlerdir. Hasan'dan 40 kiloluk bir tuz çuvalını sırtlayıp, Kaz dağlarının zirvesinde yer alan obaya çıkarmasını istemişlerdir. Çuvalı çıkarabildiği taktirde evlenmelerine müsade edilecekti.

Emine önde Hasan sırtladığı tuz çuvalıyla ard arda düşmüşler yola.  Ancak birkaç kilometreye kadar dayanabilen Hasan yorulmaya başlar ve sıcağın da etkisiyle daha fazla dayanamaz ve direnmekten vazgeçer. Sevdiği adamın arkada olduğunu sanan Emine ise habersiz bir şekilde yolda ilerlemeye devam etmiştir. Bir süre sonra arkasında Hasan'ı göremeyince geri dönüp baktığında, Hasan'a hediye ettiği yazmanın suyun içinde olduğunu görür ve sevdiği adamın düşüp boğulduğunu düşünür. Feryatlarla birlikte bu acıya dayanamayacağını anlayan Emine, Gölet’in dibinde yer alan çınar ağacına kendisini asarak intihar eder.  Böylece zamanla Gölet’e Hasan Boğuldu, Hasanın boğulduğu Gölet’in dibinde yer alan ve Emine’nin kendini astığı çınar ağacına da Emine Çınarı denmeye başlanmış ve böylece asırlardır bu şekilde anılarak günümüze dek ulaşmış bir ağaç ismi olmuştur.



Hasan Boğuldu' nun dilden dile aktarılan bu dramatik öyküsü, çevrenin o muhteşem güzelliği ve Sütüven şelalesinde ruhumuzu dinlendiren su sesi size unutamayacağımız anılar bıraktıracaktır.

Hasan Boğuldu' ya giden yol boyunca köylü esnaf (ki bunlar çoğunlukla kadınlardan oluşuyor) tezgâhlarını açmış, eski Çarşamba pazarı görüntüsünü sergiler nitelikte el yapımı olan mahsullerinin satışını yapmaktadır. Bazıları adını hiç duymadığımız, sadece o beldeye özgü olan baharatların satışını yaparken kimi en doğalından el yapımı reçellerini, sıkma zeytinyağlarını, çeşitli sabun ve o beldeye özgü çeşitli ürünlerinin satışını yapmaktadır.  Bu bereketli dağlardan elde edilip tezgâhlarda yerini alan bu ürünlerin ne eşi ne de benzeri bulunmaz. Yok canım o kadar da değil diyenler olacaktır tabi ki ama kekiğin 40 çeşit nanenin ise 7 çeşidinin yetiştiği bu denli zengin bir ekosistem alanın nadir oldu düşüncesinde hemfikirizdir kesinlikle. 



Zeytin ağaçlarıyla süslü, kuşların uçuştuğu, bir yandan da şelaleden melodi gibi gelen su sesi eşliğinde Kaz dağlarında bulunmanız bu güzelliğe şahit olmanız dileğiyle…



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sayıların Gizemini Ve Neler İfade Ettiklerini Hiç Düşündünüz Mü ?

Günlük yaşamlarımızda sıklıkla kullanmış olduğumuz çeşitli renkler, motifler ve sayılara derin anlamlar yüklemiş durumdayız. Kimine göre batıl inanç olarak kabul edilen kara kedinin uğursuzluk getirmesi, dört yapraklı yoncanın şans getireceğine inanılması ya da Doğu Avrupa'da leyleklerin bereket, doğurganlık ya da yeni başlangıçlar getireceğine dair inanışlar vardır.  Renk, motif, hayvanlar ve sayı unsurlarına atfedilen özelliklerin ne zaman ve nereden geldiğine dair bir araştırma yaptığımızda elde ettiğimiz net veriler olmasa da kutsal sayılmalarının çok eskilere dayandığını kolaylıkla söyleyebiliriz. Bu unsurların köken olarak çok eskilere dayanmasının yanı sıra kültürden kültüre birbirinden farklı olan birçok inanç özelliğini de içerisinde barındırır. Hem renklerin hem de sayıların özellikle Anadolu'da yaşayan inanlarının yaşamlarında önemli bir yere sahip olduğu ve çeşitli derin anlamlar ile dolu olduğunu görürüz. Renkler açısından baktığımızda, bu unsurlara yüklenen çeşitl

Keten Tohumu Ve Sayısız Faydaları

Kendisi keten bitkisinin tohumları olan keten tohumları, son dönemde sağlık açısından oldukça revaçta olan bir gıda haline gelmiştir. Keten tohumlarının çeşitli faydaları vardır ve bunlar insan sağlığı için önemlidir. Keten tohumları, zengin omega-3 yağ asitleri içerir ve bu da kalp sağlığına faydalı olabilir. Ayrıca lif açısından da zengin olan keten tohumları, sindirim sistemini düzenleyebilir ve bağırsak hareketlerini destekleyebilir. Bu tohumlar ayrıca antioksidanlar açısından da zengin olduğu için vücudu serbest radikallerden koruyabilir. Keten tohumları ayrıca protein ve mineraller açısından da zengin bir kaynaktır. Keten tohumunun kolesterol düşürücü etkisiyle tanındığını belirtmek mümkündür. Keten tohumu, içerisinde bulunan yüksek miktardaki omega-3 yağ asitleri sayesinde, vücutta bulunan kan dolaşımını düzenleyerek kötü kolesterolü azaltır ve bu şekilde kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Özellikle, omega-3 yağ asitleri, kan akışını düzenleyerek damarların tıkanmasını ve ka

ÜLKEMİZİN PAMUK TARLASI PAMUKKALE TRAVERTENLERİ

Ülkemiz destansı olan gerek tarihi ile gerek kültürel açıdan olsun  envai  çeşit güzelliklerle doludur. Hem doğal hem de insanların çeşitli çabaları sonucu var olmuş sonsuz güzellikler barındıran ülkemizde kendiliğinden meydana gelmiş doğal güzelliklerimizden birisi de hiç kuşkusuz Denizli İlimizde yer alan pamuk diyarı unvanını hak eden Pamukkale Travertenleridir. Dünyaca tanınan bir üne sahip Pamukkale Travertenleri, uçsuz bucaksız beyazlığa sahip, koskocaman pamuk tarlalarını andıran sıcacık havuzları ve jeolojik yapısı ile ülkemizi güzelleştiren narin miraslarımızdan birisi olmuştur. 1988' de UNESCO Dünya Miras Listesine dahil edilen Denizli'nin Pamukkale Travertenlerini gelin hep birlikte yakından tanıyalım.    Denizli ilinde yer alan Pamukkale travertenleri merkeze sadece 18 km gibi çok kısa bir mesafede bulunmaktadır. Şehir merkezinden ulaşımı oldukça kolay olan büyülü alan, sadece manzarasıyla bile ziyaretçilerinin gözlerini kamaştırmaya yetecek cinsten.  Denizli'ni